A-hepatiitti

Hepatiitti A tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä. Sairastumisriskiään voi pienentää välttämällä simpukoiden ja äyriäisten syöntiä sekä juomalla pullotettua vettä ulkomaanmatkoilla. Hepatiitti A:n ehkäisyyn on olemassa rokote.

Riskiryhmään kuuluvat matkailijat.

Vielä 1950-luvulla tauti oli tavallinen Suomessa, mutta parantuneen hygienian vaikutuksesta se on nykyisin harvinainen. Tartuntavaara on suhteellisen pieni Länsi-Euroopassa, Japanissa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

A-hepatiitin tarttuminen

A-hepatiitti tarttuu saastuneen ruoan tai veden välityksellä. Sairastumisriskiään voi pienentää välttämällä simpukoiden ja äyriäisten syöntiä sekä juomalla pullotettua vettä ulkomaanmatkoilla.

A-hepatiitin oireet

Taudin itämisaika on noin 15 – 50 vuorokautta. Pääasiallisia oireita ovat pahoinvointi ja ruokahaluttomuus. Lisäksi voi ilmetä kuumetta ja ihon, silmänvalkuaisten tai limakalvojen keltaisuutta.

Hakeudu lääkäriin jos:

  • epäilet ulkomaanmatkan aikana saaneesi tartunnan saastuneesta ruoasta tai vedestä
  • tulet matkan aikana tai sen jälkeen huonovointiseksi ja ihosi sävy muuttuu kellertäväksi
  • väsymys ja muut epämääräiset oireet vaivaavat pidemmän aikaa (viikon/viikkojen ajan) akuutin mahaoireilun jälkeen.

A-hepatiitin hoito

Hoito on oireenmukaista, ja tauti rauhoittuu itsestään. Virus häviää elimistöstä taudin parannuttua. Vakavan taudinkuvan yhteydessä voidaan vaatia seurantaa sairaalassa.